SeniorNet bejakar digitalisering av valsystemet

EU har gett Sverige bakläxa vad gäller valhemligheten vid de allmänna valen. Det måste säkerställas att ingen kan se vilka valsedlar som läggs in i valkuverten. Regeringens utredare tror att detta kan lösas genom att valsedlarna tillhandahålls inne i valbåsen. Valbåsen måste då bli betydligt större och bastantare än nuvarande valbås.

I ett remissvar föreslår SeniorNet att valsedlarna då också skall vara digitala, dels för att skära ned på de höga tryckningskostnaderna – c:a 6oo miljoner valsedlar – och dels för att skaffa erfarenheter för den genomgripande totaldigitalisering som på sikt är oundviklig.

De lokala valen i USA är mycket komplexa och där finns sedan länge valbås försedda med knappar och spakar.

 

/ Presidentvalen är avsevärt mycket enklare och Trump-valet genomfördes via små valbåsterminaler. I Estland, Tyskland, Schweiz och Australien har fullskaliga valsystem digitaliserats så långt att det går att distansrösta via röstningskiosker. /

Självklart måste digitaliseringen ske med maximal uppmärksamhet över risken för sabotage datamanipulering. Men eftersom de flesta uträttar sina bankärenden via bankomater och hemdatorer samt att drygt 70 procent av inkomstdeklarationerna inlämnade till Skatteverket är digitala, så borde det gå att få samma trygghet i ett digitalt valsystem – speciellt somValmyndigheten ska integreras i  Skatteverket — för administrationen  av de allmänna valen.

författarnamn: Olov Östberg och Per-Ola Larsson